Denne roman tæller historien om en pæn lille pige der bliver dræbt i nutids pæne Sverige.

Eller er det kun det ?

Stella og Linnea

På tredive år forskel bliver to småpiger dræbt i omstændighederne der ligner så meget det er foruroligende.

Landsbyen bliver urolig. Nogle søger efter hurtige svarer når politiundersøgelsen er bare lige begyndt.

Nogle er hurtige til at pege på flytningcentret, lige ved siden af, hvoraf nogle af flytningerne har været frivillige på søgelse-hold i skoven. Det er endda Karim, en af de flygtninge, der vil opdage kroppen, skjult nøjagtigt på samme sted som Stella, tredive år tidligere.

Marie og Hellen

Tredive år siden tilstod Marie og Hellen, to piger bare lige ind i teenage-ælderen, mordet på Stella.

Marie er smuk og ekstrovert, opvokset i en problemfamilie, mens Helen er født af alt-for-pæne borgelige forældre.

De var barnepiger til Stella på morddagen. Politiet hopper pludseligt på forklaringen uden at søge videre på det, selvom det lyder alt for mærkelig. Men hvorfor ? Hvorfor det mord ? Og hvorfor tilstod de når det ser så tvivlsomt ud ?

I dag er Marie Hollwoodstjerne, tager rundt om verden på filmture og sover med alle mænd omkring, men passer overhovedet ikke på sin datter Jessie. Hun udnytter den mindste skandale for at få tale om hende. Men netop dette nye mord bringer lysene på hendes liv tilbage og på denne blodige episode.

Helen er en sky kvinde der hader projektørlysene. Hun blev gift næsten uden at have valgt det til James, hendes fars makker, der er ret ældre end hende. Deres søn, Sam, er introvert, uvidende, genert af sin fars arrogance. Hans far, James, der respektere kun magt, orden, våben.

Men faktisk, hvem er egentlig James ?

Jessie og Sam

Jessie er Maries datter. Hollywoodstjerne-moren er egentlig ligeglad med hendes datter, som hun mener var en arbejdsulykke. Produkt af en nat med en film-direktør.

Datteren er faktisk tyk, og ofret for mobning i skole. Hendes kammerater har ondt over hende for et liv hvor hun møder berømte cinemastjerne rundt om verden. Jessie misunder dem for deres popularitet og normale liv, væk fra Hollywood-morens kaos.

Lang væk fra mobningen mødes Sam og Jessie. De forelsker sig og opdager den teenage-kærlighed de har brug for. De elsker hinanden, gemt, uden stor støj. Endelig.

Men Jessie og Sams kammerater tager hånd i det og beslutter sig for at lege med dem. De viser Jessie hvad hendes liv skulle faktisk havde været : venner, makeup og pigesnakke på en seng. Jessie ændrer sit syn på sig selv og opdager pludselig sin krop som smuk. Hun føles tiltrækkende. Ikke kun i Sams øjne, men også sine egne. Og til sidste lukkes fælden: de får hende til at drikke på en fest og voldtægter hende som en foredrag, hvor alle drengene i klassen kigger over hendes bevidstløst krop.

De er ondt over hendes overvægt, men er betaget af hendes barm.

Jessie og Sam kommer til af eksplodere i retur af dette vold.

Flytningerne

Sverige har åbnet grænsen for tusindvis af flygtninge fra Syrien. Disse mennesker, ødelagt i krigen og rejsen på tværs af hele Europa, søger at integrere sig i et nyt land og starte et nyt liv. Ikke nemt når der er et nyt sprog at lære, et klima, der er så forskelligt, og svenskerne selve der er lukket som østers og skulle åbnes med brækjern.

Han havde indset, at mange af svenskerne troede, de forlod deres land i håb om et liv i luksus. han forbløffedes over naiviteten, hvordan de kunne tro, at man forlod alt, hvad man kendte, fordi man troede, man kunne bade i guld i Vesten.
Nok havde han mødt typer, der ville træde hen over kvinder og børn for at redde deres eget skind, og som ikke skyede nogen midler for at sørge godt for sig selv.
Men han ville ønske, at svenskerne kunne se alle de andre. Dem, der var tvunget til at forlade hus og hjem for at redde deres eget og deres families liv. Dem, der ønskede at bidrage med alt, hvad de havde og kunne, til et land, der tog imod dem.

Der er kun Bill, lidt for meget entusiast, der forsøger af hjælpe dem. Med sejle-kurser.

Mordet kommer nemlig til at slå endnu en gang mange liver i stykker i det lokale samfund. Ikke mindste flytningernes.

Det er i det værste Mennesket viser sin værste …

Nogle, fulde med had, vil forsøge med at gemme beviser på Linneas mord hos Karim selv, flytningen der fandt kroppen.

Politichefen, narres af et anonymt opkald, finder den og sætter Karim under håndjern uden at tænke mere på det. Han vil genkende og fortryde det senere.

For nogle andre vil sætte ild til Karims hus. Og hans kone, Amina, vil komme til skade, og på sygehuset. Og dø.

… eller sin bedste side.

Med denne nye tragedie kommer Bill, sejlebådtræneren, til at kalde op for solidaritet. Og pludselig svarer svenskerne.

I forsamlingshuset samles mad, tøj og legetøj. Flytningerne opdager Sveriges gemte side bage køligheden.

Undersøgelsen går langsomt, men hurtigt forstår man at for at løse nutids mord, Linneas, så må man først løse det fra fortiden, Stellas.

Spørgsmål

Hvem er egentligt denne heks, som giver titlen til romanen?

Hvem er Ellin, denne 17. århundrede kvinde, der kender urters hemmeligheder og vil blive dræbt med inkvisitionens barbariske metoder.

Udenfor politiets undersøgelse, hvad er emnet for romanen ? Fælles ansvar for de svage ? Frygt for det ukendte ? For den, der gemmer sig og trækker strængerne i skyggerne? Kvinders rolle i samfundet, som mødre, som hekse ? Heksesjagen ?

Eller er det alt dette, dygtigt blandet og afbalanceret?

Andre anmeldelser :