Den artikel blev offentligjort under titlen “Hvordan skal man bygge med kæmpestore klodser ?”

Jeg har arbejdet næsten et helt år hos DS-Elcobyg, et firma der fremstiller betonelementer til byggeri. Det er på tid at jeg beskriver den der.

I Legoland fremstiller man en masse med præfabrikerede betonelementer. Det er måske ikke særlig fedt når man skal bruge en borhammer hver gang man skal hæng et billede af sin søn op, men der kommer også mange fordele.

NB : Videoerne derind ligger faktisk på min peertube system. Det betyder du skal bruge en af de nyeste browser, som Firefox eller Chrome.

En industriel proces

Vi arbejder for byggeri, men vi er stadigvæk tæt på noget industriel proces. Vores tolerancer er faktisk meget tæt på de industrielle. For eksempel er elementets hovedmålstolerance +/- 4 mm, et precisionsniveau der er svært at leve op til på en byggeplads. Desuden er det meget nemmere at være sikker på position af jernen på et formbord end dybde ind i et form på byggeplads.

En plan til et element (som jeg har tegnet).

En plan til et element (som jeg har tegnet).

Et af mine elementer der bliver skabt.

Et af mine elementer der bliver støbt. Videoen lige under viser den første beton.

Et element der bliver færdig støbt.

Vi bruger også forskellige industrielle metoder der er svære at implementere på en konventionel byggeplads. For eksempel en kvalitetskontrol.

Desuden udvikler vi også nemmere en sikkerhedskultur. Jeg mener ikke at fabrikken er noget safe space hvor man kunne lade nyfødte børn være i fred. Vi bruger stadig tunge og farlige maskiner. Men det er farligere at falde fra en 10 m høj støbeform end fra et 50 cm formbord. Det bliver stadig mindre farligt end på en konventionel byggeplads.

Vi kan bruge specielle betoner og fremstille vores egne armeringsnet.

Det her er netsvejseren der producere vores egne net.

Denne industrielle proces gør det muligt at opnå bygningselementer af bedre æstetisk kvalitet. Dansk (og skandinavisk i bredere forstand) design er minimalistisk og arkitekter kan godt lide at bruge rå beton. Facadevægge kan også komme med deres forplade og deres integrerede isolering.

Et element med æstetisk forplade

Et element med æstetisk forplade.

Skabning af et sandwichelement. Der støbes først forpladen, med mindre armering. Efter en halv time sætter man isolering på. Det bærende element bliver lavet over det. De to betondele bindes sammen med de armeringer i forpladen.

Logistik

Logistik bliver noget vigtigt, når man bygger en bygning på flere hundrede tons, 100 km fra dens endelige destination.

Det er således nødvendigt at integrere transportomkostningerne i priserne, samt begrænsninger i vores processer.

Elementerne bliver også lagret rene og ordentlige, men der er ikke noget form for sikkerhed de kommer i samme tilstand på stedet.

Støbningerne skal planlægges. Hele dette aspekt holder en fuldtids logistikchef her, og hun griber ind hver skridt i processen, fra det øjeblik vi begynder at opdele bygningen i elementer til levering og koordinering med montøren.

Del og hersk ?

At dele bygningen i modul-elementer giver fordele… men også ulemper. Vi har fjernet alt det gammeldags håndværk og de problemer der kommer med. Men pludselige skaber vi nye udfordringer med det samme.

Logistiken begrænser dimensionerne, men det samme gør vores faciliteter.

  • Formborde har også deres maksimale dimensioner.
  • Vægte er begrænset til omkring 20 ton, afhængig af krankapacitet på værkstedet.

Alt dette danner maksimale dimensioner af elementerne. Disse skal også passe på projektets struktur.

Man kan godt støbe flere elementer af almindelige dimensioner. Men de større kan støbes kun på enkelte borde, det vil sige en ad gangen. Alt det kræver en masse planlægning fra produktionschefen samt kørselslederen.

Et element af store dimensioner

Et element af store dimensioner.

Opdelingen i elementer gør det også nemt at miste bygningens overordnede udsigt. Vi kan nemt glemme, at dette element ikke blot er en betonplade. Det vil også være et bærende element (eller ej), og dets armering skal beregnes i henhold til dets maksimale laster. Det bliver let at tegne armeringen i kurveform, som vil indeholde betonen. Det er sværere at tænke på den endelige belastningsdæmpning og armeringen, der er nødvendig for dette.

Opdelingen i elementer sætter også krav til nogle indstøbningsdele der har ikke nogen nytte i sig selv:

  • Løfter og deres armeringer (som bliver brugt kun få dage i hele elemetets livstid)
  • Koblering armering

Alt det der tager plads i betonen, plads der skal beregnes og som ofte kommer i konflikt med andre indstøbninger (armering, isolering, forbehold for passage af ventilationskanaler mv.). Eller plads som vi, nogle gange har… ikke !

Her skulle vi skære isolering for at tilpasse løfterne.

En nødvendig oprigtighed

Anvendelsen af præfabrikerede elementer er hurtigere, men det kræver at have færdige planer meget tidligere.

Når man støber in-situ, kan man tilpasse næsten til sidste øjeblik. Med præfabrikerede elementer skal man derimod være meget stringent. Hvis man har et element kun 1 cm for lang, kan det medføre problemer. Og vi kan let finde os selv at spille sudoku: Modifikationen af et element kan meget vel påføre vigtige ændringer på flere andre elementer i noget domino-effekt.

Med præfabrikeringen kan man også have flere medarbejdere. Vægge, søjler, bjælker og plader. Hver kan skabes hos en forskellig leverandører.

Man kan også støbe bygningen i den rækkefølge, der interesserer os mest: Støbe et elementet i 10. etage før en vægge i stueetagen. Dette kan dog være et dobbeltkantet sværd.

NB : Alle billeder og videoer blev taget med forfatterens egen device på værkstedet. Da det indolder arbejder og firmaet, bliver de lagt under licens CC BY-NC-SA.