I marts deltog jeg i et seminar omkring [cirkularøkonomien i bygningsområdet]({{ < ref “circular.da.md” > }}), planlagt af NCC og Orbicon. Der lærte jeg en masse interessante ting.

Tværfaglighed

Deltagerne på seminaret blev fordelt på holder med flere nationaliteter og fag (ingeniører og arkitekter blev blandet med antropologer og start-upere) for at bidrage til et projekt om et gammelt lager.

  • Hvad kan man lave ud af denne struktur ?
  • Hvordan kan man integrere det i et større byprojekt ?

Her kan man forstå de positive sider ved den tværfaglige måde, det danske gruppearbejde : Hver person kunne bidrage til hver side af projektet socialt, teknisk eller økonomisk.

Arkitekten viste beundring for denne løsning men samtidig sagde ingeniøren, at den ville være umulig at isolere, så altså kold om vinteren. Start-uperen er mere opmærksom på den seje, underground side af stedet men også først og fremmest med dets økonomiske side : stedet er perfekt for start-ups med kreativ potentiale samt med færre penge. Så har vi vores mål, og med retningslinjer (budget, hvordan bygningen skal bruges, osv).

Forskellige projekter

Projekterne fra de seks hold lignende meget hinanden.
Men hver gruppe havde sit eget fokus på forskellige sider af projektet : socialt, økonomisk, arkitektonisk.

Den generelle idé var at bruge lette strukturer inde i lageret. Disse strukturer skulle kunne ændres med projektets evolution.

Der var også en vigtig byplanlægningsdel : hvilken funktion kunne man give bygningen (kulturelt, socialt, boligmæssigt ?) og hvordan kunne man integrere den i lokalområdet. Bygningen ligger på en halv-ø, isoleret fra indre by, men samtidig har man allerede aktivitet omkring (restauranter, koncerter og klatrehaller).

Resultater

Vores projekt har sat fokus på evolutionen og strategien for bygningen.

Så viste vi projektet i flere skridt, med mål om at være økonomisk selvstændige fra starten.

I det først skridt ryddes lageret op, lette strukturer monteres derinde med netværker (elektricitet, vand, internet). Taget får et tagvindue. start-ups kan få lov at bo der med billig husleje.

Flere år senere kan projektet tages ind i de to nabobygninger (meget større). Målet her er at skaffe servicer til det lokale samfund. Vi har faktisk planer om at få nogle boliger og tiltrække folk på grund af stedets underground og kreative side (med start-ups og koncerter der allerede er omkring).

Vores projekt planlægger også at bruge bygningerne til kulturelle eller sociale funktioner (bibliotek, skole, foreningshus).

I fremtiden kunne bygningen blive det centrale punkt for den lokale befolkning.

NB : Billederne kommer fra vores projekt. De er Magnus Reffs Kramhofts arbejde. Han er arkitekt i det berømte danske firma Henning Larsen.

Personale resultater

Jeg kunne se i løbet af seminaret, at min forståelse for det danske erhverv slet ikke var så dårligt, for jeg kunne forstå de store linjer og også langt de fleste detaljer. Det kan også være sjovt når man ser og forstår, at en god del af snakken er unødvendig : det er bare høflighed og kosmetik.

Jeg fik også et smukt kursusbevis.